Unichip / Rover 620 TiKlikkaa ylläolevaa käyrää niin näet sen isompana. Mittauksia ei tehty ennen asennusta. Tehtaan ilmoituksen mukaan vakiomoottorin teho on 200 hv ja maksimivääntö 240 Nm. Eli lisäystä tuli 45 hv ja 117 Nm. Vääntömomenttikäyrästä näkee, että vakiomoottorin maksimivääntö löytyy nyt jo kierrosluvulla 2100 rpm/min. Vakiomoottorin käyrät löytyvät täältä.

Toyota Celican (arvot lähellä Rover:ia) käyrät ennen ja jälkeen Unichip:in asennuksen. Niistä näkee, että vääntöä tulee melkoisesti lisää ja vieläpä laajalla kierrosalueella.

Ostin aikoinaan vuonna 1999 sattumalta 2-litraisen vuoden 1998 mallisen Rover 420:n. Jo silloin sormet syyhysivät Rover 620:een, mutta sopivaa ei ollut tarjolla eikä olisi ollut rahaakaan ja asia jäi hautumaan.
Viime syksynä oli sitten tilaisuus päästä käymään Ferrarin museossa Maranellossa ja autokuume iski. Jos olisi ollut rahaa, niin olisin ostanut 360 Modenan, mutta kun ei taaskaan ollut, niin oli tyytyminen vähän pienempään Modenaan.
Messukeskuksen autonäyttelyssä kuume sen kuin paheni. Uusi Volvo V50 nelivedolla ja 220 hv turbomoottorilla voisi olla mukava peli, mutta eipä ollut rahaa siihenkään.
Sitten juolahti taas mieleeni Rover 620 ja laitoinkin Oikotielle seurantaan, josko sellaisia olisi tarjolla. Kuinka ollakaan Laakkosen Espoon myymälästä sellainen löytyikin ja sehän piti heti mennä koeajamaan. Oli siistin näköisessä kunnossa ja tuntui kulkevan mukavasti. Käytin sen sekä Autotohtorilla Hakuninmaalla että Tuplasuojauksessa Varistossa. Kummassakaan ei tullut ilmi mitään vakavampaa estettä kaupanteolle ja niinpä tein kaupat juuri ennen joulua. Ajoin auton suoraan Tuplasuojaukseen ja sovittiin, että tehdään sekä ruosteenestokäsittely että Ditec-maalipinnan käsittely. Sanoin myös, että ei ole mitään kiirettä ja saa kuivua rauhassa sekä pesun että käsittelyjen jälkeen. Niinpä se olikin siellä yli kuukauden ja hyvä tuli.
Vaikka autossa on jo vakiona 200 hv, niin ruokahaluhan alkoi tietysti kasvaa ja aloin etsimään netistä tietoja tehon lisäämiseksi. Sieltä löytyikin sellainen tuote kuin Unichip, josta löytyikin melkoinen määrä positiivista tietoa. Tuote on kotoisin Etelä-Afrikasta ja se oli asennettuna yhteen autoon paikallisessa rata-autosarjassa sillä seurauksella, että auto oli niin ylivoimainen, että se diskattiin. Seuraavalla kaudella lähes kaikissa autoissa oli Unichip.
Nettiä edelleen selatessa ilmeni, että Valkeakoskella on asennettu Unichip useaankin erimerkkiseen autoon. Lisäksi kuulin useammaltakin taholta, että Harisen Seppo on aikamoinen velho tällä alueella. Sitten vaan puhelin kouraan ja soitto Valkeakoskelle. Sovittiin asennuspäiväksi 11.2.2004. Lähdin aikaisin aamulla liikkeelle ja olin sovittuun aikaan klo 8.00 Toijalan Autosähkössä (nykyisin Special Tuning Harinen). Harisen Ossi otti autoni ensin käsittelyyn. Ensin irroitettiin alkuperäinen boxi, johon tehtiin muutama uusi kytkentä Unichip:in mukana tulleiden ohjeiden mukaan. Sitten se laitettiin takaisin paikalleen ja lisätiin Unichip:in kaksi boxia, toinen kai sähköinen ja toinen kai ohjailee ilman saantia. Seuraavaksi vaihdettiin etuakselille kesärenkaat ja ajettiin auto dynamometriin. Sitten alkoi Harisen Sepon osuus. Jokainen Unichip-asennus tehdään yksilöllisesti siten, että käynti on optimaalinen kaikilla kierrosluvuilla. Seppo kytki tietokoneensa Unichip:iin ja laittoi kuulosuojaimet päähänsä. Niistä oli ohut ilmaletku moottoriin. Sen avulla Seppo sanoi kuulevansa onko moottori teknisesti kunnossa. Sitten vain moottori käyntiin ja Seppo ryhtyi säätämään. Kun säädöt oli tehty, niin tuloksena saatiin oheiset teho- ja vääntömomenttikäyrät. Siviiliautoissa säädöt tehdään siten, että ei vaaranneta moottorin kestävyyttä, esim. ahtopainetta ei nosteta (ainakaan paljon). Sitten vaihdettiinkin nastarenkaat takaisin alle ja lähdettiin Ossin kanssa koeajolle. Tässä vaiheessa oli vielä kytkettynä ahtopainemittari ja varmistettiin, että ahtopaine ei nouse liian korkealle. Sitten olikin aika lähteä ajelemaan takaisin Helsinkiin. Kovin paljoa en ehtinyt ajella ennen Unichip:in asennusta, mutta ainakin nyt tuntuu olevan sen verran paljon vääntöä jo varsin alhaalta ja laajalla kierrosalueella, ettei tarvitse turhia vaihdella. Nyt on takana reilu pari kuukautta ja muutama tuhat kilometriä ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Normaaliajossa auto käyttäytyy siivosti kuin mikä tahansa normaali henkilöauto, minkäänlaista nykimistä ei esiinny, ei edes silloin kuin ajelimme Lahden moottoritietä 45 minuuttia ykkösvaihteella ja välillä pysähdellen. Samaisella reissulla tuli mitattua myös polttoaineen kulutus 560 km matkalla. Autossa oli nastarenkaat, suksiboxi katolla ja 4 hengen kuorma suksineen. Noin 100 km oli kaupunkiajoa, Helsinki-Lahti-Helsinki moottoritietä noin 110 km/h (josta edellämainittu 45 minuuttia ajoa ykkösvaihteella) ja loput Lahti-Jämsä-Lahti noin 90 km/h. Kulutus oli noin 8.2 l/100 km. Unichip:in asennus muuten tehtiin 98 oktaaniselle bensalle.
Ainoa pieni ongelma on ollut se, että silloin tällöin kun on ajettu pidemmän matkaa maantiejoa pintakaasulla, niin poistuttaessa ja vaihdettaessa vapaalle, moottori on sammunut. Tosin toinenkin Roverini on tehnyt ihan samaa.

Ystävällisin Rover-terveisin

Era

(Julkaistu Rover Ystävät-lehden numerossa 1/2004)

PS.
14.9.2004 vaihdettiin Karaasissa uudet sytytystulpat. Kuvassa näkyvät vanhat sytytystulpat sekä uusien pakkaus. Näyttää siltä, että vanhoilla on jo jonkin matkaa ajettu.
Muita tehtyjä toimenpiteitä:
- sytytysjohdot on vaihdettu
- vikamuisti purettu eikä sieltä löytynyt mitään syytä
- ruiskutusjärjestelmä puhdistettu laittamalla tankkiin pullollinen Fortea
- askelmoottori puhdistettu (ei näkynyt mitään erikoista)
- laitettu kunnon maadoitusjohdot (Hyper Ground)
- vaihdettu ruostumaton vähän avarampi pakoputkisto
- vaihdettu JR:n vapaavirtaussuodatin, joka sopii alkuperäisen tilalle

Linkkejä:
Veljekset Laakkonen / Espoo (auton myyjä)
Dastek (Unichip:in valmistaja)
T Muukkonen (Unichip:in ja JR vapaavirtaussuodattimien maahantuoja)
Special Tuning Harinen Oy (ex. Toijalan Autosähkö S.Harinen Ky, Unichip:in asentaja)
Tuplasuojaus Ky (ruosteenesto & maalipinnan suojaus)
Karaasi Ky (huollot & korjaukset)
Autotek (TSW Razor-vanteet)
Rengashalli (Nokian NRZi 225/45R17 renkaat)
Kaasutinexpertti (Hyper Ground-maadoitusjohdot)
Euro Stainless (ruostumaton sport-pakoputkisto)
Kuvagalleria / FotoTime
Kuvagalleria / MG-Rover.org
TS Motorsport (på svenska)
The Engine Tuner
Unichip U.S.
Dynamic Performance Tuning
Fast Line Motorsport
BDTPerformance
Armadale 4WD Service Centre

www.iki.fi/era1/unichip